کودکان و نوجوانان امروز اولین نسلی هستند که در جامعه ای پرورش یافته اند که در معرض آسیب های فضای مجازی قرار دارند. با افزایش تعداد کودکان دختر و پسری که از فناوری های دیجیتال برای اهداف آموزشی و تفریحی استفاده می کنند، مشکلات اجتماعی در فضای مجازی افزایش یافته است و آنها را در معرض اشکال مختلف خشونت سایبری قرار می دهد.
در مقاله حاضر به برخی از مهم ترین آسیب های فضای مجازی برای کودکان دختر پرداخته و انواع آزار و اذیت سایبری در بین دختران به عنوان قربانیان و مرتکبان خشونتهای فضای مجازی را بررسی می نمائیم و راهکارهایی را برای افزایش امنیت فضای مجازی ارائه می نمائیم.
آسیب های فضای مجازی برای کودکان
آسیب های فضای مجازی متعددی برای کودکان وجود دارد که برخی از رایج ترین آنها عبارتند از:
- توهین کلامی،
- زورگویی های سایبری و تهدید کودکان
- استفاده غیر مجاز از تصاویر و فیلم ها با اهداف تجاری
این نوع آسیب ها گاها کودکان را تا مرز خودکشی برده و منجر به ایجاد افسردگی عمیقی به خصوص در کودکان دختر می شوند.
چه نوع تهدیداتی در فضای مجازی برای کودکان دختر وجود دارد؟
منظور از آسیب های فضای مجازی هر نوع آزار و اذیتی مانند مسخره کردن، گفتن دروغ، اظهار نظرهای بی ادبانه یا بد، شایعه پراکنی، یا اظهار نظرهای تهدیدآمیز یا پرخاشگرانه ای است که از طریق ایمیل، چت روم، یا پیام های فوری وب سایت ها (از جمله وبلاگ ها)، پیام های متنی، فیلم ها یا تصاویر ارسال شده در وب سایت ها یا از طریق تلفن های همراه رخ می دهد.
آزار و اذیت سایبری اغلب در اتاقهای چت و وب سایتهای شبکههای اجتماعی رخ میدهد، اما تلفنهای همراه معمولاً توسط نوجوانان برای مزاحمت مجازی نیز استفاده میشود.
به طور خلاصه آسیب های فضای مجازی برای کودکان دختر سه مورد از رایج ترین موارد را مورد بحث قرار می دهد.
اعمال فشار مجازی
اعمال فشار، زمانی شکل آزار و اذیت به خود می گیرد که پیام های توهین آمیز مکرراً برای قربانی ارسال شود.
جعل هویت مجازی
این نوع آسیب زمانی رخ می دهد که فرد مزاحم اینترنتی وانمود کند که شخص دیگری است.
سایبری استیکرینگ یا القای ترس
القای ترس زمانی رخ می دهد که بزهکاران ازفناوری برای ترساندن قربانیان خود، معمولاً از طریق آزار و اذیت شدید و تهدید استفاده کنند و آنها را مجبور به کاری کنند که به آن تمایل ندارند.
نمونه هایی از آسیب های فضای مجازی برای کودکان دختر
در مورد اینکه یک نمونه خاص از آسیب های فضای مجازی برای کودکان به چه شکل می باشد، شکی نیست که آزار و اذیت سایبری شکل مضر پرخاشگری اجتماعی مانند ارسال پیامک است.
پیشرفت های فن آوری در اثر دسترسی نامحدود به فناوری باعث شده است که نوجوانان در معرض آسیب های فضای مجازی قرار گیرند.
در واقع، در هشتاد درصد از موارد آسیب های فضای مجازی برای کودکان دختر نوجوانان گزارش شده که “آنها یا قوانین جدی والدین را در مورد استفاده از اینترنت نداشتند یا راه هایی برای دور زدن قوانین پیدا کردند.
یکی از اشکال آسیب های فضای مجازی برای کودکان دختر انتشار «تصاویر نامطلوب آنها به صورت آنلاین، بدون اجازه» و اجبار آنها به کاری است که دوست ندارند.
بسیاری از نوجوانان گزارش می دهند که درگیر آزار و اذیت فضای مجازی هستند زیرا فکر می کنند خنده دار است. برخی دیگر می گویند که آنها فقط می خواهند قربانی خود را آزار دهند یا شرمنده کنند.
جای تعجب نیست که بسیاری از نوجوانان دخالت خود را در آزار و اذیت فضای مجازی به فشاری نسبت می دهند که از سوی همسالان دیگر احساس می کنند.
خطرات آزار و آسیب های فضای مجازی برای کودکان دختر
اگرچه آزار و اذیت دختران غالبا از طریق ارتباطات الکترونیکی به جای تماس فیزیکی رخ میدهد، اما هدف نهایی آزارهای مجازی تقریباً همانند روش های قدیمی اعمال قدرتی هست که از طریق آن بتوانند به قربانیان خود احساس ضعف و آسیب پذیری را القا کنند.
یکی از دلایل اصلی خطرناک تر بودن آزار اینترنتی نسبت به آسیب های سنتی از این واقعیت ناشی میشود که قربانیان آزار و اذیت سایبری در طول بیست و چهار ساعت در روز فاقد یک پناهگاه امن هستند و بنابراین «مستعد قربانی شدن هستند و می توانند بر اساس نیات بد نسبت به دیگران عمل کنند.
اثرات منفی آسیب های فضای مجازی برای کودکان دختر قربانی
آسیب های فضای مجازی برای کودکان دختر می تواند بیشتر از اعمال زور سنتی از نظر عاطفی به قربانیان آسیب برساند. این مساله را می توان تا حدی به نقشی که فناوری در آزار و اذیت اینترنتی ایفا می کند نسبت داد.
آزار و اذیت سایبری می تواند واکنش عاطفی زیادی را در نوجوانان برانگیزد. در واقع، فضای مجازی باعث بروز اثرات منفی و آسیب های روانی جدی زیر در کودکان و نوجوانان می شود، از جمله:
- افسردگی،
- ایجاد واکنش های عاطفی منفی
- اعتماد به نفس پایین،
- اضطراب، بیگانگی
- قصد خودکشی
در واقع، تقریباً سی درصد از قربانیان آسیب های فضای مجازی اعلام کردند که میخواهند از مهاجم خود انتقام بگیرند. آزار و اذیت فضای مجازی همچنین میتواند رشد شناختی نوجوانان را با تأثیر بر توانایی آنها در ایجاد سازگاریهای عاطفی و اجتماعی کند کند.
به احتمال زیاد کودکانی که در معرض آسیب های فضای مجازی قرار دارند، بیشتر «در آینده درگیر رفتارهای مجرمانه میشود».
همچنین آزار و اذیت سایبری که بسیار نا امید کننده است، احتمال ارتکاب یا اقدام به خودکشی توسط قربانیان نوجوان دختر را افزایش میدهد.
منابع :
https://scholarship.law.wm.edu
The Constitutional Implications of Current Sexting & Cyberbullying Laws