اعتیاد کودکان و نوجوانان به فضای مجازی نوعی اعتیاد رفتاری است که زمانی رخ می دهد که فرد به استفاده از دستگاه های آنلاین وابسته شود. اعتیاد به اینترنت در بین کودکان، به ویژه کودکانی که دسترسی فوری به اینترنت دارند، بیشتر شایع است و ممکن است در اثر استرس و اختلالات روانی مانند اضطراب و غیره ایجاد شود.
چه گروه سنی بیشتر به فن آوری جدید معتاد است؟
نوجوانان 16-15 ساله، به ویژه نوجوانان پسر، بیشتر مستعد ابتلا به اعتیاد به اینترنت هستند، در حالی که نوجوانان 11 تا 12 ساله کمترین میزان اعتیاد به اینترنت را از خود نشان می دهند.
چرا کودکان به فضای مجازی معتاد می شوند؟
شاید بپرسید چرا کودکان بیشتر جذب فناوری می شوند. در واقع، کودکان به این واقعیت معتاد هستند که می توانند با سهولت بیشتری کار کنند، با بسیاری از افراد ارتباط برقرار کنند و چیزهای زیادی را از طریق فضای مجازی کشف کنند. فناوری کودکان را در معرض دید قرار می دهد و به آنها فرصتی برای تجربه چیزهایی می دهد که ممکن است نتوانند در دنیای واقعی ببینند، احساس کنند، بشنوند یا لمس کنند.
اگر این علائم را می بینید کودک تان به فضای مجازی معتاد شده است
وقتی کودکی به فضای مجازی وابسته می شود تغییراتی در رفتارش مشاهده می گردد. برخی نشانه های اعتیاد کودکان و نوجوانان به فضای مجازی عبارتند از:
نداشتن کنترل روی استفاده از فضای مجازی
فرزند شما نمی تواند میزان استفاده از تب لت خود را کنترل کند. کودکان و نوجوانانی که برای لحظه ای نمی توانند از تبلت و موبایل خود جدا شوند به اصطلاح به اینترنت معتاد شده اند.
از دست دادن علاقه به فعالیت های دیگر
یکی دیگر از علایم اعتیاد کودکان و نوجوانان به فضای مجازی از دست دادن علاقه به دیگر فعالیت هاست. مثلا اگر قبلا کودک شما عاشق رفتن به مهمانی با شما به منزل اقوام و بازی با همسالان بود اما دیگر علاقه ای ندارد، ممکن است به اینترنت و فضای مجازی معتاد شده باشد.
مشغول شدن افکار آنها به فضای مجازی
کودکان و نوجوانانی که به فضای مجازی معتاد می شوند اغلب در جواب سوالات دیگران پاسخ اشتباهی می دهند، یا زمانی که با آنها صحبت می کنید متوجه می شوید ذهنشان مشغول است و به صحبت های شما توجهی ندارند. استفاده بی رویه از فضای مجازی باعث مشکلات جدی خانوادگی می شود.
کناره گیری از جمع
کودک شما در اثر اعتیاد به فضای مجازی علائم کناره گیری را از خود نشان می دهد و گوشه گیری می کند.
تفاوت اعتیاد کودکان و نوجوانان به فضای مجازی با وابستگی به فضای مجازی
بیشتر ما برای برقراری ارتباط، کار، پرداخت قبوض و حتی رسیدن از نقطه A به B به طور فزاینده ای به تلفن و رایانه خود وابسته شده ایم.
اما بین تکیه بر فناوری و اعتیاد به فناوری تفاوت زیادی وجود دارد اگر فکر می کنید فرزند شما ممکن است در دسته دوم باشد، هر چه زودتر به رفع این مشکل بپردازید بهتر است.
راهکارهای مقابله با اعتیاد کودکان و نوجوانان به فضای مجازی
اگر کودک شما یکی یا بیشتر این علائم را نشان می دهد، ممکن است، نیاز به مداخله باشد.
درست مانند هر اعتیاد دیگری، شما باید راهکارهایی را برای اصلاح رفتار کودکان و نوجوانان و رفع اعتیاد آنها به کار ببندید. برخی از این راهکارها عبارتند از:
اوقات فراغت کودکان و نوجوانان را برای داشتن عادات سالم برنامه ریزی کنید
با تنظیم عادات سالم برای استفاده از اینترنت در دوران جوانی، فرزندان شما به احتمال زیاد این عادات را به دوران بزرگسالی خود منتقل می کنند و دنیای دیجیتال را به روشی آگاهانه و سازنده تر هدایت می کنند.
بنابراین، در تلاش برای دور کردن فرزندتان از وسواس آنلاین، عوامل زیر را در نظر بگیرید:
- آنها را مجبور به رفتن به قطع ارتباط با فضای مجازی نکنید. این باعث میشود که تغییر عادت بسیار دشوارتر و بیشتر شبیه یک مجازات به نظر برسد، نه اینکه در راستای منافع آنها کار کنند. به جای حذف کردن، روی کاهش آهسته آهسته مدت زمانی که آنها در فضای مجازی می گذرانند کار کنید.
- اگر قبلاً هیچ مرزی وجود نداشت – مرزی را تعیین کنید، مانند محدودیت روزانه تماشای فیلم آن لاین و بازی.
الویت بندی و زمانبندی مشخصی برای فعالیت های مختلف علاوه بر فضای مجازی داشته باشید
سلسله مراتبی از اولویت ها ایجاد کنید. دستورالعملهایی را برای کارهایی که باید قبل از استفاده از فضای مجازی انجام شود، مانند تکالیف، نظافت، آماده سازی برای مدرسه، و گذراندن وقت با خانواده تنظیم کنید.
محتوای فضای مجازی را که فرزندتان دنبال می کند، هدفمند تغییر دهید
این کار را با تغییر محتوا شروع کنید. برنامهها یا طرح های دارای پایه آموزشی را جایگزین سرگرمیهای خالص یا بازیهای بی فکر کنید.
زمان استفاده از فضای مجازی را با سایر فعالیت های لذت بخش مانند نقاشی، خواندن، بازی کردن، فعالیت در فضای باز یا حتی خوردن مقداری دسر اضافی جایگزین کنید.
برای آگاهی بیشتر در خصوص راهکارهای استعدادیابی و استعداد پروری کودکان و نوجوانان، با مشاورین ما در تماس باشید.
منبع
https://www.webroot.com/us/en/resources/tips-articles/internet-addiction-what-can-parents-do