طبق مطالعات اخیر، نوجوانان روزانه 9 ساعت در شبکه های اجتماعی سپری می کنند. این آمار شگفت انگیز به این معنی است که وقتی نوجوانان در مدرسه نیستند یا نمیخوابند، به تلفنهایشان چسبیدهاند، جایی که از طریق اینستاگرام، اسنپ چت، فیسبوک و کانالهای مختلف دیگر با دوستان و سایر نقاط جهان ارتباط برقرار میکنند. در حالی که اینستاگرام راهی برای ارتباط با دوستان و گرفتن اطلاعات است که می تواند جنبه های مثبتی داشته باشد، در عین حال، روند “همیشه فعال” رسانه های اجتماعی می تواند بر سلامت جسم و روان نوجوانان و جوانان تأثیر منفی بگذارد. در ادامه بیشتر به بیان تاثیر اینستاگرام در جوانان و نوجوانان می پردازیم.
اضطراب، افسردگی، خشم و “ترس از دست دادن مقبولیت اجتماعی “، رایج ترین تاثیر منفی اینستاگرام بر جوانان و نوجوانان
نتایج یک نظرسنجی توسط انجمن رویال بهداشت عمومی بریتانیا از 1500 نوجوان و جوان در مورد عادات رسانه های اجتماعی آنها نشان داد که اینستاگرام و سایر شبکه های اجتماعی با سطوح بالایی از اضطراب، افسردگی، خشم و “ترس از دست دادن مقبولیت اجتماعی ” مرتبط هستند.
تاثیر منفی اینستاگرام بر سلامت جسم جوانان و نوجوانان
غرق شدن در فضای مجازی و به خصوص اینستاگرام که ساعت های طولانی جوانان، نوجوانان و حتی بزرگسالان را به خود مشغول می کند، می تواند موجب کم تحرکی و بروز مشکلات جسمی متعددی در آنها شوند.
مطالعات نشان داده اند که اگر فضای مجازی به درستی مدیریت نشود، عادات خواب کودک و نوجوان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
نتایج تحقیقات نشان دادهاند، هرچقدر مشغول شدن در رسانههای اجتماعی مانند اینستاگرام، فیس بوک و غیره، بیشتر شود، احتمال بیشتری مبتلا شدن به افسردگی یا اضطراب در اثر کم خوابی در افراد جوان و نوجوان وجود دارد.
مقایسه زندگی خود با دیگرانی که اغلب غیرواقعی هستند در اینستاگرام
یکی از جنبه های خطرناک رسانه های اجتماعی این است که نوجوانان به راحتی می توانند خود را با دیگران مقایسه کنند. با کلیک موس یا کشیدن انگشت روی صفحه، آنها به دنیای کاملی از دوستان و غریبه ها دسترسی دارند. با این حال، آنچه آنها می بینند اغلب بازتابی از زندگی واقعی نیست.
به گفته لوپاچینسکی: «مقایسه ظاهر افراد یک مشکل بزرگ در رسانه های اجتماعی است.” ما همه چیز را در رسانههای اجتماعی به صورت سطحی در نظر میگیریم. با وجود عادی شدن انتشار سلفیهایی که با فیلترها و برنامههای ویرایشی دستکاری میشوند، این مشکل بزرگتر می شود.»
این مقایسه مداوم با ایدهآلهای غیرواقعی میتواند منجر به کاهش اعتماد به نفس، شک به خود، احساس حقارت و ترس از عدم مقبولیت اجتماعی در جوانان و نوجوانان شود. دختران و پسران به طور یکسان در تلاش هستند تا از همسالان خود عقب نمانند.
لوپاچینسکی میگوید: «فشار زیادی بر نوجوانان و جوانان وجود دارد که ژست سلفی خود را طوری انتخاب کنند که انتظارات دیگران را براورده کند. «نوجوانان زمان زیادی را صرف تلاش برای برآورده کردن این انتظارات غیر واقعی و تصاویر جعلی میکنند.»
چطور تاثیر اینستاگرام را بر جسم و روان نوجوانان خود کاهش دهیم؟
بدیهی است که نوجوانان و جوانان، رسانه های اجتماعی را رها نمی کنند، پس وظیفه ما نشان دادن راه های سالم تر برای استفاده از این شبکه های اجتماعی به آنها است.
لوپاچینسکی و سایر متخصصان سلامت روان از تاکتیکهایی مانند هشدارهایی در مورد استفاده از اینستاگرام زمانی که کودکان یا نوجوانان، بیش از حد در یک شبکه اجتماعی ظاهر میشوند و همچنین هشدارهایی در مورد تصاویر جعلی که در فضای مجازی به صورت دیجیتالی دستکاری شده اند، را پیشنهاد می دهند.
شاید نوجوانان نتوانند به تنهایی اقداماتی را برای محافظت از خود، به خصوص اگر تحت فشار یا افزایش احساس افسردگی و اضطراب مرتبط با رسانه های اجتماعی باشند، انجام دهند، اما ما به عنوان والدین شان باید بتوانیم راهکارهای درست را به آنها ارائه دهیم.
برنامه ریزی برای استفاده از رسانه های فیس بوک و اینستاگرام
محدود کردن استفاده از رسانه های اجتماعی به چند روز در هفته زمانیکه می خواهید فرزندان شما استفاده روزانه از این پلتفرم ها را کنار بگذارند، بسیار ضروری است. این استراتژی باید برای تمام شبکههای اجتماعی (مانند واتس اپ، فیس بوک، تویتر و اسنپ چت و غیره نیز اعمال شود.
زمان استفاده از رسانه ها از جمله اینستاگرام را محدود کنید تا تاثیر منفی آن بر نوجوانان کاهش یابد
محدود کردن زمان استفاده از رسانه ها به ۱۵ یا ۳۰ دقیقه برای هر شبکه اجتماعی که تعامل با دوستان و افراد نزدیکی می شود که شما آنها را می شناسید یا مشاهده پست هایی که توسط صفحات اجتماعی مجاز و مفید منتشر شده اند، مانع از جستجوی نامحدود جوانان و نوجوانان در رسانه ها می شود.
استفاده مثبت از رسانه های اینستاگرام را به نوجوانان و جوانان آموزش دهید
شما باید استعاده مثبت از رسانه ها را به نوجوانان و جوانان خود آموزشدهید تا تاثیر شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، کاهش یابد. “کودکان و نوجوانان باید روی استفاده از رسانه های اجتماعی برای دنبال کردن مطالب مربوط به علایق، استعدادها و باورهایی که از آنها حمایت می کند، تمرکز کنند.”
محدودیت سنی رسانه اینستاگرام را جدی بگیرید
اینستاگرام قرار نیست اپلیکیشنی برای کودکان و نوجوانان زیر 13 سال باشد. در حال حاضر محدودیت سنی برای حضور در اینستاگرام 13 سال است. پست ها و محتواهای اینستاگران برای کودکان و نوجوانان 13 ساله یا بالاتر در نظر گرفته شده است اما مصرف بی رویه کودکان کم سن و سال بدون توجه والدین، تاثیرات منفی اینستاگرام بر کودکان و نوجوانان را تشدید می کند.
جمع بندی
ماهیت اعتیادآور اینستاگرام، تأکید آن بر «نمایش ظاهری جعلی»، و انتشار پست های نامناسب عوامل اثرگذاری است که سبک زندگی پر زرق و برق را ترویج میکنند و میتواند محیطی سمی را برای جوانان و نوجوانان ایجاد کند.
اگر شما هم حساس می کنید فرزند شما نیز در زندگی خود اثرات منفی رسانه های اجتماعی را تجربه می کند و اگر به دلیل مشکل سلامت روانی مانند اضطراب یا افسردگی او به کمک نیاز دارید، می توانید در دوره های آموزشی استعداد یابی ما شرکت کنید تا با کمک مشاورین ما، نوجوان خود را به سمت مسیر درست هدایت کنید.
منابع
https://www.google.com/amp/s/indianexpress.com/article/explained/instagram-for-kids-app-negative-impact-mental-health-teen-girls-7540844/lite/