روانشناسان از دیرباز در مورد تاثیر نقاشی بر خلاقیت کودکان مطالعه نموده اند. آیا تا به حال دیده اید که کودکی با هر دو دست، مداد رنگی ها را روی کاغذ می کشد و از نتیجه کار کاملا راضی است؟ حتما شاهد تغییر چهره آنها پس از موفقیت در نقاشی بوده اید.
اهمیت نقاشی کشیدن برای رشد و پرورش خلاقیت کودکان
بسیاری از ما به طور غریزی می دانیم که هنر برای فرزندانمان مهم است. ما به سادگی به این دلیل به تاثیر نقاشی بر رشد خلاقیت کودکان پی برده ایم که دیده ایم که فرزندانمان عمیقاً درگیر هنر هستند. اما فراتر از آنچه ما احساس می کنیم و باور داریم، اطلاعات واقعی زیادی در مورد اینکه چرا هنر برای رشد فرزندانمان مهم است وجود دارد که دانستن آنها هم جالب و هم مفید است.
یکی از اثرات نقاشی در رشد خلاقیت کودکان، افزایش توانایی او برای تعامل با دنیای اطرافش می باشد. نقاشی کشیدن یکی از مهارتهایی است که به کودکان امکان ابراز وجود و برقراری ارتباط را می دهد.
افزایش مهارت های زندگی از طریق فعالیت های هنری مانند نقاشی کشیدن
نقاشی ممکن است سرگرم کننده و نوعی بازی به نظر برسد – و همینطور است! – اما ممکن است متوجه نباشید که فرزند شما در واقع از طریق کاوش در هنر و انجام فعالیت های هنری چیزهای زیادی یاد می گیرد. فرزندان شما مهارت های زندگی مفیدی را از طریق نقاشی کردن به دست خواهند آورد، بنابراین آنها را تشویق کنید که خلاق باشند و به سرعت خواهید دید که فرزندان شما این مهارت ها را به دست می آورند.
برخی مهارت های اکتسابی کودکان در نتیجه تاثیر نقاشی در رشد خلاقیت عبارتند از:
رشد مهارتهای ارتباطی با نقاشی کشیدن کودکان
وقتی کودکی نقاشی یا پرتره ای میکشد، او شروع به برقراری ارتباط بصری میکند. آنگاه کودک ممکن است برای بیان کردن یک تجربه واقعی مانند بازی در پارک، با نقاشی کردن با رنگ های باز احساس شادی، یا تجربه ای پر احساس را با دیگران به اشتراک بگذارد. نقاشی هنری فراتر از زبان کلامی است زیرا می تواند احساساتی را که ممکن نیست با کلمات بیان شوند ابراز کند.
- پرورش مهارتهای حل مسئله با نقاشی کشیدن کودکان
همچنین می توان به افزایش مهارت حل مساله کودک به عنوان یک تاثیر نقاشی در رشد خلاقیت کودک اشاره نمود. وقتی بچهها ایدههای هنری را کشف میکنند، در حال آزمایش احتمالات هستند و از طریق چالشها کار میکنند، دقیقاً مانند دانشمندی که آزمایش میکند و راه حلهایی را پیدا میکند.
مثلا کودک در ترکیب رنگ ها از خود می پرسد چگونه رنگ قهوه ای درست کنم – فکر کردم نارنجی درست کرده ام؟ نقاشی کردن به کودکان این امکان را می دهد که ارزیابی های خود را انجام دهند و در عین حال به آنها آموزش می دهد که یک مشکل ممکن است بیش از یک پاسخ داشته باشد.
مغز کودک به جای پیروی از قوانین یا دستورالعمل های خاص، درگیر کشف «چگونه» و «چرا» می شود. حتی زمانی که کودکان آزمایش میکنند یا یاد می گیرند که چگونه به طور مؤثر با موضوعات هنری برخورد کنند، چالشها را حل می کنند و راههای جدیدی برای مدیریت نتایج غیرمنتظره پیدا میکنند.
رشد مهارتهای اجتماعی و عاطفی در سایه نقاشی کشیدن کودکان
نقاشی کردن به کودکان کمک می کند تا با خودشان و کنترلی که بر تلاشهایشان دارند کنار بیایند. از طریق نقاشی، آنها به اشتراک گذاشتن احساسات و رعایت نوبت و همچنین قدردانی از تلاش های یکدیگر را تمرین می کنند. نقاشی با اجازه دادن به کودک برای نشان دادن توانایی و موفقیت و مهارت حل مساله اش، سلامت روانی مثبت او را تقویت می کند.
تقویت مهارتهای حرکتی ظریف با حرکت دادن قلم روی کاغذ
مهارتهای حرکتی ظریف کودک را قادر می سازد کارهایی مانند ورق زدن با ظرافت یک کتاب یا پر کردن ورق کاغذ را با کلمات نوشته شده انجام دهد. نگه داشتن قلم مو به طوری که علامت های مورد نظر را ایجاد کند، بریدن کاغذ با قیچی به اشکال مشخص، نقاشی با مداد رنگی، یا فشار دادن چسب از بطری به صورت کنترل شده، همگی به رشد مهارت های حرکتی ظریف و کنترل کار با مواد کودک کمک می کنند.
ابراز وجود و پرورش خلاقیت با نقاشی کشیدن کودکان
کودکان احساسات خود را از طریق نقاشی کردن در سطحی پایه بیان می کنند. گاهی اوقات آثار هنری آنها تجلی آن احساسات آنها است، اما بیشتر اوقات، شامل فرآیند فیزیکی ابراز بیان است. یک کودک شش ساله با شادی گلها را با حرکات بازوهای بزرگ در هم آمیخته، به رنگ قرمز و زرد نقاشی می کند. در نتیجه ابراز احساسات نیز بر رشد خلاقیت کودان تاثیر می گذارد.
جمع بندی
روانشناسان زیادی به تاثیر نقاشی در رشد خلاقیت کودکان پی برده اند. در واقع نقاشی کشیدن با پرورش استعدادها و مهارت های کودک به او کمک می کند تا خود را شناخته و مهارت های اجتماعی اش را تقویت کند.
شرکت در دوره های آموزشی استعدادیابی و استعدادپروری ما به والدین کمک می کند درک بهتری از روش های رشد خلاقیت کودکان داشته باشند.
منبع