آزمون های استعدادیابی کودکان، ابزارهای رایج ارزیابی و شناسایی هوش و استعداد آنها هستند، اما نباید به عنوان تنها منبع تشخیص استعداد کودک به آنها توجه شود. این آزمونها محدودیت هایی دارند به عنوان مثال کودکانی که هنوز خواندن و نوشتن را یاد نگرفته اند یا در خانواده های کمدرآمد به دنیا آماده اند، ممکن است نتوانند از این آزمونها بهره ببرند. یک استراتژی شناسایی ددست استعداد کودکان، شامل ارزیابیهای چندگانه – هم عینی و هم ذهنی – است که بهترین راه برای اطمینان از این است کا هیچیک از کودکان مستعد نادیده گرفته نمیشوند.
چرا آزمون استعدادیابی کودکان؟
آزمون استعدادیابی، یک روش عینی و منظم برای شناسایی کودکان تیزهوش فراهم می کند. این آزمونها، توانایی و پیشرفت، نمرات یا امتیازهایی را برای توصیف عملکرد کودک نسبت به دیگران ارائه میدهند و اغلب به عنوان معیاری برای شروع برنامههای استعدادپروری خاص یا در صورت نیاز آموزش درسطوح بالاتر استفاده میشوند. با این حال، ارزیابی های رسمی مانند آزمون های استعدادیابی تنها یک ابزار محدود برای تعیین استعداد کودکان است و توصیه می شود که این آزمون ها همراه با سایر ابزارهای ارزیابی مانند بررسی رفتارها و فعالیت های کودک توسس والدین استفاده شوند.
انواع آزمون های استعدادیابی کودکان
آزمونهای استعدادیابی معمولا با توجه به ویژگیهای دانشآموزان مستعد و با استعداد در یک حوزه خاص برگزار می شوند. این ویژگیها به استعدادیابی در حوزه های هوش، خلاقیت، هنر، رهبری، و رشته های آموزشی خاص تقسیم می شود و برای کشف بهتر استعداد های کودک بهتر است در فواصل زمانی مشخص در برخی از این آزمون ها شرکت کنند.
در حقیقت، به بیش از یک ارزیابی برای شناسایی کامل استعدادهای کودک نیاز است. برخی از آزمون های استعدادیابی که در ادامه به شما معرفی می کنیم، از نمرات برای توصیف عملکرد کودکان نسبت به دیگران یا استعداد داشتن در یک ویژگی خاص نسبت به سطح استاندارد، استفاده می کند.
تست هوش (IQ)
نمرات ضریب هوش (IQ) یا آزمون توانایی های شناختی برای شناسایی کودکان مستعد و باهوش استفاده می شود. نتایج این آزمونها اطلاعاتی را در زمینه هوش و توانایی های فکری ارائه میدهند و چندان برای شناسایی کودکان با تواناییهای خلاق، رهبری یا سایر استعدادها مفید نیستند.
آزمون استعداد های درخشان
آزمونهای استعدادهای درخشان مشخص میکنند که آیا کودکان از همسالان خود در زمینه خاصی با استعدادتر هستند یا خیر. این آزمون ها ممکن است شامل سوالات دروس تخصصی مانند هنر، ریاضی یا زبان یا آزمون های استاندارد مانند SAT، ITBS، SRA، و MAT باشند. این ارزیابی ها نباید محدودیت داشته باشند تا دانش آموزان بتوانند تمام استعداد خود را نشان دهند. آزمون هایی که به طور خاص برای کودکان با استعداد طراحی شده اند شامل آزمون ارزیابی توانایی حل مسائل ریاضی برای دانش آموزان تیزهوش یا ارزیابی غربالگری برای دانش آموزان ابتدایی تیزهوش (SAGES) می شود.
چه کودکانی باید در آزمون استعدادیابی شرکت کنند؟
ازمون های استعدادیابی اغلب به عنوان یک معیار اندازه گیری مورد استفاده قرار می گیرد تا مشخص شود آیا کودک واجد شرایط شروع یک برنامه آموزشی خاص می باشد یا خیر. معمولا کودکان در سن مدرسه با تشخیص معلمین از طریق گذراندن آزمون های گروهی برگزار شده در مدرسه یا برنامه های غربالگری تیزهوشان و استعدادهای درخشان، در این آزمون ها،مورد آزمایش قرار می گیرند. به ندرت پیش میآید که آزمون های استعدادیابی کودکان با توجه به توانایی یا پیشرفت یک دانشآموز خاص در مدرسه یا منطقه انجامه شود. تمامی آزمون های استعداد های درخشان یا تیزهوشان به صورت سراسری و توسط متخصصان آموزش دیده انجام می شود.
چه زمانی باید از کودکان تست هوش بگیریم؟
در حالی که کارشناسان نظرات متفاوتی در مورد اینکه آیا کودکان خردسال نیز باید تحت ارزیابی با آزمون های استعدادیابی قرار بگیرند یا خیر، دارند، محققان روی این نکته اتفاق نظر دارند که تعیین دقیق IQ در سنین پایین (زیر 6 سال) دشوار است. برای کودکان کوچکتر، باید از روش های ارزیابی دیگری شامل دنبال کردن فعالیت ها و بازی های کودک، صحبت کردن درباره علایق او و صحبت کردن والدین و مربیان در خصوص فعالیت های مختلف کودک، مشاهده و ارزیابی فعالیت های کودکان، و بررسی کارهای عملی آنها استفاده کرد. مطالعه مقاله بازی های هوش کودک به شما کمک می کند که استعدادهای کودک خود را از طریق بازی کردن تشخیص دهید.
بعد از آزمون چه کنیم؟
ارزیابی نتایج آزمون های هوش و استعدادهای درخشان معمولاوتوسط متخصصین و کارشناسان باتجربه انجام می گیرد و در نهایت، کودکانی که دارای استعداد خاصی باشند تشخیص داده شده و والدین آنها مطلع می شوند. هرچند نتایج این آزمون ها، اجباری برای والدین ایجاد نمی کند که حتما کودک خود را به مدارس تیزهوشان بفرستند اما والدین و مدیران باید با روحیه مثبت و مشارکتی با یکدیگر همکاری کنند تا با توجه به نتایج آزمون های استعدادیابی کودکان، از استراتژی آموزشی مناسب برای دانش آموزان تیزهوش استفاده کنند تا استعداد آنها به هدر نرود.
دوره های آموزشی استعدادیابی و استعدادپروری به والدین کمک می کند که استعداد کودکان خود را با توجه به فعالیت ها و علایق شان کشف کرده و پرورش دهند.