با شروع دوره کرونا کودکان و افراد خانواده اوفات بیشتری را در خانه سپری می کنند و فرزندان زمان بیشتری را در فضای مجازی سپری می کنند. با آن لاین شدن کلیه کلاس ها و مدارس و سایر کارها، بحرانی در خانواده ها به نام بحران استفاده ناصحیح فرزندان از فضای مجازی به وجود آمده است.
از طرفی فضای مجازی به کودکان و نوجوانان کمک نموده تا کمتر احساس دلتنگی کرده و راحت تر به زندگی روزمره خود ادامه دهند ولی از سوی دیگر چالش های زیادی را برای پدر و مادران ایجاد نموده که اکثر این چالش ها به دلیل استفاده ناصحیح فرزندان از فضای مجازی است.
این بحران در سراسر جهان به حدی جدی شده که یونیسف بیانیه ای در رابطه با آن صادر کرده است: «به دنبال کووید -19، زندگی میلیونها کودک به طور موقت تنها به خانه ها و صفحه نمایش هایشان محدود شده است: ما از دولتها و صنایع میخواهیم تا از طریق ویژگی های امنیتی پیشرفته و ابزارهای جدید برای ایمن نگه داشتن کودکان و نوجوانان در فضای مجازی به ما بپیوندند تا به والدین و مربیان کمک کنیم تا به فرزندان خود نحوه استفاده صحیح و ایمن از فضای مجازی واینترنت را آموزش دهند.»
در ادامه، اقدامات اولیه پیشگیرانه برای کاهش استفاده ناصحیح از فضای مجازی را به شما معرفی می کنیم.
خیلی شفاف با کودکان تان در مورد استفاده ناصحیح از فضای مجازی حرف بزنید
بسیار مهم است که به عنوان والد خیلی شفاف و صادقانه با فرزندانمان در مورد استفاده ناصحیح از فضای مجازی صحبت کنیم. فرزندان خیلی راحت صداقت و رفتارهای از روی دوستی شما را درک می کنند. به آنها بیاموزیم که در صورتی که با خواسته ای نامتعارف در اینترنت مواجه شدند اول از همه آن را با شما در میان بگذارند.
در جامعه ما، اغلب برای صحبت کردن در مورد موارد آزار و اذیت چهودر فضای مجازی و چه در زندگی واقعی، شرم زیادی وجود دارد. والدین و مدارس باید فعالانه به بچه ها بفهمانند که اگر چنین اتفاقی بیافتد، می توانند به آنها نزدیک شوند و بدون خجالت مشکل شان را با آنها در میان بگذارند.
به فرزندان هنگام استفاده از فضای مجازی توجه کنید.
فراموش نکنید که زمانی که فرزندانتان از فضا مجازی استفاده می کنند هوشیار بوده و به طور غیر مستقیم رفتارهای آنها مانند غمگین شدن پس از نگاه کردن به صفحه نمایشگر گوشی موبایل، یا پنهان کاری و ترس را زیر نظر بگیرید و بدون اینکه هیچ تبعیضی بین آنها قائل شوید با آنها صحبت کنید.
قوانینی در مورد نحوه و زمان استفاده از فضای مجازی برای کودکان تان وضع کنید.
کودکان باید بداند که هر زمان و هر کجا که اراده کنند به فضای مجازی دسترسی ندارند. بهتر است این قانون را خیلی واضح از زبان والدین خود بشنوند. شما می توانید با همفکری با آنها زمان مناسبی را برای استفاده از فضای مجازی و نحوه استفاده از آن تعیین کنید.
نرم افزارهای آنتی ویروس نصب کرده و تنظیمات حریم خصوصی را فعال کنید.
لازم است یک آنتی ویروس فعال روی سیستم فرزندان نصب نموده و تنظیمات حریم خصوصی را روی وسایل الکترونیکی که فرزندانتان استفاده می کنند فعال سازید. در صورت عدم ضرورت نیازی نیست وب کم یا دوربین سیستمی که فرزندان برای ارتباط با فضای مجازی استفاده می کنند روشن کنید. برای کودکان کوچکتر از گزینه های جستجوی امن و کنترل والدین بر اینترنت استفاده نمائید.
با فعال نمودن گزینه تنظیم حریم خصوصی اطلاعات شخصی فرزندانتان مانند اسم و عکس آنها را مخفی کنید. همچنین به فرزندانتان آموزش دهید چطوراطلاعات شخصی خود را در دسترس غریبه ها نگذارند.
زمانی را با فرزندان در فضای مجازی سپری کنید.
کمی با فرزندانتان در فضای مجازی وقت بگذارید و به آنها یاد دهید که چگونه به صورت ایمن با دوستان شان ارتباط برقرار کنند.
به فرزندانتان کمک کنید تا محتوای آموزشی مناسب خود را انتخاب کنند. زمانی را به آنها اختصاص دهید تا برنامه ها، اپلیکیشن ها و بازی ها و سرگرمی های امن و متناسب با سن خودشان را انتخاب کنند.
عادت های استفاده سالم و صحیح از فضای مجازی را در کودکان تان شکل دهید.
رفتارهای متناسب و صحیح را در فرزندانتان شکل دهید. مواظب پوشش و لباس فرزندانتان زمانی که دوربین روشن است باشید.
به فرزندانتان یاد دهید که عکس های شخصی خود، مخصوصا عکس هایی که با لباس خانه گرفته اند برای کسی به خصوص غریبه ها ارسال نکنند. اجازه ندهید در اتاق خواب و هنگام خواب در فضای مجازی باشند.
مدارس هم در این میان نقش فعالانه و مسولانه ای در آموزش والدین برای توجه به اهمیت درک تهدیدهایی که با روشهای جدید یادگیری در حال ظهور است و همینطور استفاده ناصحیح از فضای مجازی ایفا می کنند.
همچنین اقدامات پیشگیرانه نیز باید تشویق شود تا از فریب دادن یا بهره بری جنسی کودکان توسط شکارچیان آنلاین جلوگیری شود.
«کودکان باید آموزش ببینند که چگونه آنلاین رفتار کنند. به خصوص برای بچههای کوچک تر، باید مرزهای استفاده صحیح از فضای مجازی تعیین شود، با این حال، به جای تحمیل آنها، والدین باید فرزندان خود را در این فرآیند مشارکت دهند.
با توجه به افزایش استفاده از اینترنت و موارد سوء استفاده آنلاین، مقامات در سراسر جهان مکانیسم هایی را برای محافظت از داده ها مورد بررسی قرار داده اند. نرم افزارهای ضد ویروس، بیومتریک و سرویس های وب برای ایمن سازی دستگاه ها، حساب ها و رمزهای عبور راه اندازی شده اند.
اما کارشناسان در مورد کودکان میگویند که با وجود محدودیتهای سنی به رسانههای اجتماعی هجوم میآورند – اگر آنها تنها، افسرده یا گیج باشند و دستورالعملهای لازم برای محافظت از خود در برابر شکارچیان آنلاین ارائه نشود، اوضاع میتواند پیچیده شود.
جمع بندی
استفاده ناصحیح از فضای مجازی در کودکان، آسیب های جدی را به همراه دارد. به همین علت، اهمیت در نظر گرفتن حضور «کافی» کودکان در رسانههای اجتماعی و خطر عدم کنترل و استفاده ناصحیح از فضای مجازی که میتواند به آنها آسیب برساند امروز در اکثر رسانه ها تأکید می شود.
یونیسف اعلام کرده که میلیونها کودک در معرض خطر آسیب هستند زیرا زندگی آنها در طول دوران قرنطینه در همه گیری کووید- 19 به طور فزایندهای به صورت آنلاین در جریان است.
دکتر هوارد تیلور گفت: «همه گیری ویروس کرونا منجر به افزایش بیسابقه ای در ناهنجاری رفتاری کودکان در فضای مجازی شده است. تعطیلی مدارس و اقدامات محدودکننده سختگیرانه به این معنی است که خانوادههای بیشتری به فناوری و فضای مجازی تکیه میکنند تا کودکان را درک نموده، سرگرم کنند و با دنیای بیرون ارتباط برقرار کنند، اما همه کودکان، دانش، مهارتها و منابع لازم برای حفظ امنیت آنلاین خود را ندارند.
اگر شما نیز نگران آسیب دیدن کودکان در اثر استفاده ناصحیح از فضای آموزشی هستید می توانید در دوره های آموزشی استعدادیابی ما شرکت کنید تا با شکوفا کردن استعداد فرزندان او را به مسیر درستی در زندگی سوق دهید.
منبع: